AKTUÁLIS


Új birtokközpont Pannonhalmán

A pannonhalmi TÓTHBORBIRTOK országos hírneve még csak most alakul ki, de az biztos, hogy 2024. szeptember 13. óta minden adott ahhoz, hogy ez bekövetkezzen. Ekkor adták át Pannonhalmán azt az új feldolgozó üzemet, amely újabb profi körülményeket teremt a borvidéken a borászkodáshoz.
Írta: Borigo


A birtok letéteményese egy életútnak, életszemléletnek, értékrendnek, mely egyben értéket is teremt. Dr. Tóth Béla 2012-ben szeretett bele az ezeréves Pannonhalma hangulatába. Az álmodozást hamar tettek követték, 2014-ben már 13 hektáron zöldellt a frissen telepített szőlő. 2020-ig a teljes termés értékesítésre került, közben a háttérben zajlott a borászat koncepciójának tervezése, kialakítása. 2020-ban bérfeldolgozásban kezdődött el az első borok készítése, de a cél már akkor is a saját borászati épület felépítése volt. 2022 januárjában kezdődött a 360 nm-es épület és a borászati technológia tervezése, a komplex beruházás részben önerőből, részben pályázati úton elnyert állami támogatásból, továbbá banki háttér segítségével valósult meg.

„Ilyen egy álom beteljesülése!" - mutatott rá az átadó ünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter. – „Szerte az országban ilyen és ehhez hasonló beruházásokat látunk, nem csak a szőlő-és bor ágazatban, hanem a magyar agrárium minden szegletében.”




„2023-ban a borászati épület teljes egészében felépült, a tervezett borászati technológia beszerzése is megvalósult, így 2024-ben a szüretre használatba is vettük a teljes infrastruktúrát. Az épület és a gépészet lehetővé teszi, hogy az egybefüggő területen megtermelt szőlőt a beérkezéstől a palackozott készáruig egy helyben elkészítsük. A terv az, hogy az eredeti, tízezres palackszámot fokozatosan nyolcvanezerre növeljük.” – mondta dr. Tóth Béla tulajdonos, aki a miniszter, Kara Ákos örszággyűlési képviselő, valamint Matusz Hugó OSB perjel atya társaságában vágta át a szalagot.




A borászat 2022-ben palackoztak első pannonhalmi furmintját, mely zászlósboruk lett. 2022 nyarán Pünkösdi Birtoklátogatás és Piknik eseményen ismerhette meg a nagyközönség a Kódex Furmint mellett három a Sárgamuskotályt, a Rajnai Rizlinget és a Sauvignon Blanc-t is. Az év végén érkezett a pezsgő, 2023-ban pedig prémium vörösborokkal folytatódott a sorozat. A fejlődés természetesen nem áll meg, a 2025-ös évtől tervezik a birtokközpont állandó nyitva tartását, így nem csak bejelentkezés alapján és rendezvényeink alkalmával, hanem hétvégente is élvezhetik majd a vendégek a pannonhalmi tájra nyíló csodás kilátást és a TÓTHBORBIRTOK borokat, pezsgőket.





« Vissza az előző oldalra